Hoe het begon.

Esther van Eijk werkzaam bij Van Hattum en Blankevoort realiseerde zich een aantal jaar geleden dat de manier waarop er gebouwd werd niet overeenkomt met de manier waarop zij leefde. Respect voor natuur en mens staan voor haar centraal.

Zij stond niet alleen in dit standpunt er waren veel meer bouwers die niet begrepen waarom de bouw zich niet alleen laat kenmerken door bouwen, maar ook door verspilling. ''Een hoop materiaal dat we gebruiken dat voor ons bouwproces geen waarde meer heeft verdwijnt in de afvalbak. Kan dat niet anders?” vroegen we ons af, aldus een gepassioneerde Ron van Wijk. Samen met Level 5 zijn de bouwers gaan nadenken over de volgende vraag: hoe kunnen wij duurzaam een verschil gaan maken in de bouwwereld? Daarin stond voorop, op zoek gaan naar de mogelijkheden en ons niet laten stoppen door de onmogelijkheden.

De mogelijkheden zijn gebundeld in Van de Bouwplaats. Het restmateriaal van ons bouwproces krijgt een nieuwe invulling. Het afval is een grondstof geworden. Een belangrijk ander gegeven is de invulling van een Social Return Kans, ook wel social return verplichting in de volksmond genaamd. Door ons aanbod aan materiaal te combineren met een waardevolle invulling van de Social Return Kans is de pilot van Van de Bouwplaats geboren.  


VanDeBouwplaats
Gebruikt restmateriaal voor de creatie van nieuwe producten


Partners

 
van-hattum-en-blankevoort1.png
 

Bedenker en bouwer van civiele constructies voor leefbaarheid en mobiliteit. In 2025 de duurzaamste civiele bouwer van Nederland. 


 
Schermafbeelding 2016-11-17 om 16.54.58.png
''We stoppen geen geld in een bezigheid maar juist in een waardevolle activiteit''    Esther van Eijk

''We stoppen geen geld in een bezigheid maar juist in een waardevolle activiteit''

Esther van Eijk


Vandebouwplaats

mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ontwikkelen met waardevol werk


Waardevol werk   -Harold (fictieve naam) een jongen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben we begeleid laten ontwikkelen tot een timmerman. Met ontwerpen van Van De Bouwplaats heeft hij meubels gemaakt voor Van Hattum en Blankevoort-

Waardevol werk

-Harold (fictieve naam) een jongen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben we begeleid laten ontwikkelen tot een timmerman. Met ontwerpen van Van De Bouwplaats heeft hij meubels gemaakt voor Van Hattum en Blankevoort-

Samen

Samen met enthousiaste collega's van Van Hattum en Blankevoort, zoals Ron van Wijk & Jaap Geuze en met Level 5 ontwikkelden zij hun plannen verder. Hierdoor is een samenwerking ontstaan waarin mensen, materialen en producten op een innovatieve manier gebruikt worden voor de ontwikkeling van mens, natuur en economie.

Design

Een team van ontwerpers onder aanvoering van Bokkers van der Veen heeft materialen van de bouwplaats verzameld en als inspiratiebron gebruikt voor de ontwikkeling van nieuwe producten. De prototypes afkomstig uit deze brainstormsessies zijn geproduceerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Werk

Op een van de projecten van Van Hattum en Blankevoort is ook iemand in dienst genomen om verschillende projecten voor de omgeving van hetzelfde project te maken. Deze producten zijn of geschonken aan de omgeving of zijn verkocht aan derden van het project. Hierdoor is direct de theorie aan de praktijk gekoppeld en zijn er veel lessen geleerd.