VolkerWessels en gemeente Amsterdam sluiten ‘social deal’

VolkerWessels en de gemeente Amsterdam hebben vandaag een ‘social deal’ gesloten om baankansen te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De afspraken bouwen voort op de positieve ervaringen die beide partijen recent hebben opgedaan met de TalentHub, een sociaal project van Level 5 waaraan VolkerWessels een belangrijke bijdrage levert. De afspraken zijn bekrachtigd door Rutger Groot Wassink (wethouder Sociale Zaken gemeente Amsterdam), Jan de Ruiter (voorzitter Raad van Bestuur VolkerWessels) en Martin van Baekel (directeur Level 5) en gelden voor ten minste drie jaar.

Volker Wessels Talent Hub_300921_13klein.jpeg
Volker Wessels Talent Hub_300921_12.jpeg

Zowel VolkerWessels als de gemeente Amsterdam vinden het belangrijk om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te betrekken in het arbeidsproces. VolkerWessels is daarom een van de partners van en investeerders in de TalentHub van Level 5, een project waarin jaarlijks binnen de regio Amsterdam zo’n 30 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden begeleid naar werk. De gemeente Amsterdam beoordeelt de effectiviteit van dit project als ‘hoog’, en sluit daarop een overeenkomst met VolkerWessels waarmee de inzet van medewerkers van de TalentHub in projecten in de regio Amsterdam nog aantrekkelijker wordt gemaakt en daarmee een extra boost krijgt.

Social return

In bouw- en infrastructurele projecten voor de gemeente Amsterdam worden bedrijven reeds verplicht een bepaald deel van het project uit te voeren met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, ‘social return’ genoemd. Dat kunnen bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking zijn, ex-gedetineerden of -verslaafden, maar ook herintreders. Het vinden van zinvol en permanent werk is hierbij een belangrijke maar complexe uitdaging.

De TalentHub heeft aangetoond een zeer hoog percentage mensen naar zinvol en permanent werk te begeleiden en daarmee een grote maatschappelijke impact te bereiken. 

Rutger Groot Wassink, wethouder Sociale Zaken gemeente Amsterdam: “Een baan en een inkomen geeft zekerheid en rust. Ik ben blij dat VolkerWessels zich de komende jaren samen met de gemeente Amsterdam wil inzetten om mensen aan het werk te helpen. Alleen als overheid en werkgevers samenwerken kunnen we de structurele mismatch op de arbeidsmarkt aanpakken.” 

Jan de Ruiter, voorzitter Raad van Bestuur VolkerWessels: “De samenwerking met de TalentHub en de gemeente Amsterdam is enorm belangrijk voor ons. Via onze projecten en diensten in de stad kunnen we meer mensen sneller naar zinvol en permanent werk begeleiden. Dat is goed voor VolkerWessels, goed voor de Amsterdamse economie en samenleving, maar bovenal voor mensen zelf. Deelnemen aan het arbeidsproces biedt immers een kans om betekenisvol te zijn, jezelf te ontwikkelen en in je eigen levensonderhoud te kunnen voorzien.”

Cees de Wijs, CEO VolkerWessels Infrastructuur: “VolkerWessels heeft al vanaf het prille begin in de TalentHub geloofd en erin geïnvesteerd. Voor ons is de TalentHub een mooi voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen, 'social return' en circulair werken in de infrasector. Het is juist in de praktijk en projecten van deze sector heel goed toepasbaar. De medewerkers (her)ontdekken waar hun passie en talent ligt en leren tegelijkertijd over het werk op de bouwplaats. Het doel is dat ze daarna doorstromen op een van onze projecten.”