ONZE PROJECTEN

Klik op de foto's om meer te ontdekken over de projecten

AFVALTAS 1.0   Zeventig procent van het zwerfafval langs de weg verdwijnt in rivieren en de zee. Dat moet anders, vindt ook de Raad van Kinderen van Rijkswaterstaat. Daarom bedachten ze deze afvaltas voor in de auto.  De tas is door kinderen gemaakt van oude werkkleding van wegwerkers van onder andere VolkerWessels. Door een duurzame afvaltas te maken, dragen we bij aan een circulaire economie en gaan we de strijd aan tegen plastic soep!

AFVALTAS 1.0

Zeventig procent van het zwerfafval langs de weg verdwijnt in rivieren en de zee. Dat moet anders, vindt ook de Raad van Kinderen van Rijkswaterstaat. Daarom bedachten ze deze afvaltas voor in de auto.

De tas is door kinderen gemaakt van oude werkkleding van wegwerkers van onder andere VolkerWessels. Door een duurzame afvaltas te maken, dragen we bij aan een circulaire economie en gaan we de strijd aan tegen plastic soep!

CIRCULAR CUBES   Voor het storten van betonnen funderingen voor bruggen, sluizen en viaducten wordt er veel betonplex gebruikt. Bij de Reevesluis in Kampen hebben wij oud betonplex opgehaald. Door moderne zaagtechnieken en met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben we het betonplex getransformeerd tot 40 kubussen van 50x50x50 cm. Samen vormen de kubussen in de hallen van verschillende Rijkswaterstaat vestigingen nu het meubel 'Circular Cubes'. Het ontwerp is geïnspireerd op de Keizerveersebrug en speciaal ontwikkeld voor de Week van de Circulaire Economie. 

CIRCULAR CUBES

Voor het storten van betonnen funderingen voor bruggen, sluizen en viaducten wordt er veel betonplex gebruikt. Bij de Reevesluis in Kampen hebben wij oud betonplex opgehaald. Door moderne zaagtechnieken en met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben we het betonplex getransformeerd tot 40 kubussen van 50x50x50 cm. Samen vormen de kubussen in de hallen van verschillende Rijkswaterstaat vestigingen nu het meubel 'Circular Cubes'. Het ontwerp is geïnspireerd op de Keizerveersebrug en speciaal ontwikkeld voor de Week van de Circulaire Economie. 

CIRCULAR CARRIER SEAT   Het eindresultaat van een geslaagde samenwerking met We Beat The Mountain. Een volledig van afval gemaakte bank, verspreid over vliegvelden van Vancouver tot Schiphol.  Een gele bagagebak vormt de basis: de zitting, rugleuning en armleuningen van de bank zijn allemaal van het gele kunststof gemaakt. De poten zijn van vurenhout dat eerder is gebruikt voor bekisting van grote bouwconstructies, zoals tunnels. Het ontwerp wordt compleet met gepersonaliseerde kussens van restgaren uit decoratiewinkels.

CIRCULAR CARRIER SEAT

Het eindresultaat van een geslaagde samenwerking met We Beat The Mountain. Een volledig van afval gemaakte bank, verspreid over vliegvelden van Vancouver tot Schiphol.

Een gele bagagebak vormt de basis: de zitting, rugleuning en armleuningen van de bank zijn allemaal van het gele kunststof gemaakt. De poten zijn van vurenhout dat eerder is gebruikt voor bekisting van grote bouwconstructies, zoals tunnels. Het ontwerp wordt compleet met gepersonaliseerde kussens van restgaren uit decoratiewinkels.


 

AFVALTAS 1.0

In samenwerking met Rijkswaterstaat, VolkerWessels, Brother en het Penta CSG Jacob van Liesveldt college heeft VanDeBouwplaats het project Afvaltas 1.0 mogelijk gemaakt. Binnen dit project hebben leerlingen tassen gemaakt van oude werkkleding en is er daarnaast een professionele afvaltas ontwikkeld voor in de auto.

 
Afvaltas presentatie tijdens de duurzameleidersdag van Rijkswaterstaat en Prorail. Met o.a. Prinses Laurentien, de leerlingen van het Pentacollege, de Raad van Kinderen, Colinda de weginspectrice, de CFO van Rijkswaterstaat en Adriana, de bedenker van de kat.  Foto: Sem van der Wal

Afvaltas presentatie tijdens de duurzameleidersdag van Rijkswaterstaat en Prorail. Met o.a. Prinses Laurentien, de leerlingen van het Pentacollege, de Raad van Kinderen, Colinda de weginspectrice, de CFO van Rijkswaterstaat en Adriana, de bedenker van de kat. Foto: Sem van der Wal

Scholenprojecten

VanDeBouwplaats werkt graag samen met scholen. De creativiteit en het lef dat kinderen hebben levert ons steeds weer nieuwe inzichten op in de ontwikkeling van onze producten uit afval. 

Hoe maak je zo'n tas eigenlijk? Hanneke van het bedrijf Brother legt uit hoe de naaimachines werken. Deze naaimachines zijn beschikbaar gesteld door Brother voor het project wat gedaan wordt op het Penta college. 

Hoe maak je zo'n tas eigenlijk? Hanneke van het bedrijf Brother legt uit hoe de naaimachines werken. Deze naaimachines zijn beschikbaar gesteld door Brother voor het project wat gedaan wordt op het Penta college. 

Samenwerkingsverband tegen plastic soep

Samen bereik je meer! Wanneer je je samen hard maakt voor een schonere wereld en een plasticvrije oceaan ben je tot grote dingen in staat. Door elkaar te helpen komen we ergens. 

image00052.jpeg
De leerlingen economie adviseren VanDeBouwplaats bij het opzetten van een verkoopkanaal van de afvaltassen. Hun advies wordt gebruikt in de verdere ontwikkeling van de afvaltas. 

De leerlingen economie adviseren VanDeBouwplaats bij het opzetten van een verkoopkanaal van de afvaltassen. Hun advies wordt gebruikt in de verdere ontwikkeling van de afvaltas. 

WhatsApp Image 2017-11-21 at 13.30.11.jpeg
 

Circular Cubes

Door moderne zaagtechnieken en met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben we het betonplex getransformeerd tot 40 kubussen van 50x50x50 cm. Het ontwerp is geïnspireerd op de Keizerveersebrug en speciaal ontwikkeld voor de Week van de Circulaire Economie.

 
Karin proces RWS-55.jpg

design door tom

Tom wilt meewerken en een bijdrage leveren aan de integrale verduurzaming van onze leefomgeving. Met minimale ingrepen maken we weer grondstoffen van bouwafval die de basis zijn voor sociale innovatie. Van afval naar design.

werken met talent

De talenten van het Leger Des Heils hebben de gezaagde betonplex platen in elkaar geschroefd, schoongemaakt en afgewerkt. Uiteindelijk hebben zij dit modulaire meubel afgeleverd en in elkaar gezet in de hal van het hoofdkantoor van Rijkswaterstaat in Utrecht tijdens de week van de circulaire economie. Op dit moment reist het meubel langs de andere vestigingen van Rijkswaterstaat.  

Karin proces RWS-20.jpg
Karin proces RWS-36.jpg

fotograaf in beeld

Alle foto's van dit project zijn gemaakt door Karin de Roon. Zij is fotograaf in opleiding en legde onder andere het proces van de circular cubes vast voor VanDeBouwplaats. 

Karin proces RWS-45.jpg
proces RWS-8526.jpg
proces RWS-8525.jpg
proces RWS-8511.jpg
 

Circular Carrier Seat

VanDeBouwplaats ontwikkelt ook afval dat niet van de bouwplaats afkomt. Zo heeft VanDeBouwplaats in samenwerking met WeBeatTheMountain deze circulaire carrierseat ontwikkeld voor Vanderlande. De gele bak heeft vroeger bagage getransporteerd, maar is helaas afgekeurd en daarom toe aan een nieuwe, waardevolle taak als carrier van mensen.

 
WhatsApp Image 2018-02-01 at 10.26.03.jpeg
WhatsApp Image 2017-08-24 at 13.50.37.jpeg

Resthout van de bouwplaats

Er wordt veel waardevol materiaal weggegooid op bouwplaatsen. Wij vinden dit zonde en daarom verzinnen we er nieuwe toepassingen voor. Zo is dit vurenhout gebruikt als onderstel voor de carrier bankjes! 
 

WhatsApp Image 2017-09-14 at 09.57.07.jpeg

afgekeurde carrier bakken

Deze gele bakken gaan erg lang mee, maar niet voor altijd. Wanneer deze bakken op zijn worden ze normaal gesproken weggegooid. Dit zorgt voor een grote aanslag op het milieu. Dit kan anders. Wij bedachten er samen met WeBeatTheMountain een oplossing voor. 

Vanderlande-TUBTRAX-ICS-1b.jpg

een geheel nieuw designproduct

De circulaire carrier is het resultaat van de combinatie van twee afvalstromen en de creativiteit van de ontwerpers van VanDeBouwplaats en WeBeatTheMountain. Nu worden de bakken en het hout op een hoogwaardige manier hergebruikt als zitmeubilair op vliegvelden. 

Bankje met prototype voetenbank-tafel_Opgepept.JPG
LHR Baggage day.jpg
Presentatie bij Vanderlande.jpeg_Opgepept.JPG